Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Асад ще се оттегли, ако народът пожелае, а не под натиск от Запада

| обновено на 16.09.15 в 15:54
Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сирийският президент Башар Асад обяви, че ще напусне поста си само ако народът пожелае, а не под натиск от Запада. В интервю за руски медии, Асад каза, че помощта на Иран, който е доставил военни технологии на Сирия, е била ключова за борбата срещу тероризма. Сирийският лидер обаче подчерта, че Техеран не е изпращал военни части в страната.

Асад подчерта, че победата над тероризма е ключовото условие за преодоляване на сирийската криза. Според него едва след това ще може да се пристъпи към политически диалог.

Според Асад кризата с бежанците е подхранвана от западните държави, които подкрепят опозицииони групировки в гражданската война в страната:

Трябва да продължаваме диалога, за да постигнем консенсус. Реалните успехи обаче са невъзможни, докато продължават кръвопролитията и хората не се почувстват в безопасност. Отначало Западът наричаше сирийските събития "мирни протести", след това - "прояви на мирната опозиция", а сега вече говори за тероризъм - в лицето на "Ислямска държава" и фронта "Ан Нусра", но по вина на сирийското правителство, сирийския режим и президента на Сирия. Докато тази пропаганда продължава, ще им се наложи да приемат още бежанци, каза Асад.

Въпреки отправените остри обвинения сирийският президент заяви, че би стиснал ръката на всеки лидер, който се присъедини към борбата срещу "Ислямска държава". Той изрази надежда за сътрудничество със Запада и Саудитска Арабия в изграждането на, по думите му, "истинска антитерористична коалиция".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени