Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага създаването на Инвестиционен съд за споровете между правителствата и американските фирми

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага създаването на нов Инвестиционен съд, в който да се решават споровете между правителствата и американските фирми и обратно. Новата система е в отговор на критичното обществено мнение срещу предстоящото споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Ако то се приеме, това би означавало, че българският съд няма да има компетенции по жалби на американски инвеститори у нас заради отнет лиценз или друга мярка срещу тях от властите в София. Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обеща новата институция да е безпристрастна и да гарантира интересите на европейците:

Някои твърдят, че досегашният модел за решаване на спорове представлява нещо като „частен арбитраж“. Затова ние предлагаме обществена съдебна система, която познаваме в собствените си страни - съдиите ще се назначават публично от Европейския съюз и нашите търговски партньори Съединените щати. Съдиите ще покриват изисквания срещу конфликт на интереси и няма да могат едновременно да работят други професии, като например адвокати по търговско право.


Идеята за европейски Инвестиционен съд ще се обсъди с правителствата и евродепутатите, след което ще се превърне в преговорна позиция и представена на американците. Финалният текст за Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции се очаква да се договори най-рано след година. За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и Американския Конгрес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени