Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 15 са арестуваните при акцията срещу полицейски шефове

| обновено на 17.09.15 в 18:13
При мащабна операция на отдел "Вътрешна сигурност" към МВР в Първомай и Асеновград са били арестувани 15 души. Освен началниците на двете районни управления на полицията - Васил Налбантов и Димчо Темелков, обвинения са повдигнати на още трима полицейски служители - двама от Асеновград и един от Първомай, съобщиха ръководителите на пловдивската апелативна и окръжна прокуратура на пресконференция, на която присъства и главният секретар на МВР Георги Костов.

И в двете полицейски управления масово не се е работело по жалби на граждани и са прикривани извършители на престъпления, заявиха от прокуратурата. Така през февруари и март много хора са се обърнали към отдел "Вътрешна сигурност". 

Цитиран беше случай, станал на територията на полицейското управление в Първомай, при който заради незавеждане на жалба за кражба на коне, се е стигнало до убийство. Подалите сигнала пребили до смърт крадеца, тъй като, по думите им, полицията не си в свършила работата. Споменат беше и друг случай, при който е била прекратена преписка срещу бизнесмен от Първомай, който сега се разследва за кражбата на инертни материали на стойност 2 млн. лева. Със знанието на полицейския началник пък не е бил подведен под отговорност за тежка катастрофа, отвличане и побой синът на известен в района производител.

80% от полицейския състав в Първомай в работното си време се е занимавал с частна стопанска дейност и търговия, както и отглеждане на земеделска продукция или дърводелски услуги, поясни окръжният прокурор Румен Попов и допълни, че почти всички служители са зареждали с горива на версия или редовно не са си плащали сметките в заведенията.

В Асеновград е констатиран огромен брой жалби, заведени при дежурния в управлението, които изобщо не са били придвижвани. Главният секретар на МВР Георги Костов подчерта, че установеното като практики в двете полицейски управления е меко казано обезпокоително и допълни:

Сега е времето да кажем, че ще проявим абсолютно нулева толерантност към такива действия на наши служители, дори и те да се намират на отговорни постове. Използвам и повода да отправя апел към гражданите да сигнализират компетентните структури в лицето на инспекторат "Вътрешна сигурност", МВР и външната институция в лицето на прокуратурата. Имаме воля и ще доведем всеки сигнал до крайна, цялостна и обективна проверка.

Работата по всички вече установени до момента случаи продължава, както и разпитите на полицейски служители, но и на свидетели и участници в конкретни престъпления. Дори да не се съберат доказателства за повдигането на обвинения и срещу други полицейски служители, те подлежат на дисциплинарни проверки и ще получат съответните наказания, увери главният секретар:

Има и множество документирани деяния, които формално несъставляват престъпления по Наказателния кодекс, но по всички тях ще бъдат извършени необходимите дисциплинарни проверки и производства, както и ще бъде взето отношение.

Тепърва прокуратурата ще преценява дали вече задържаните да останат в ареста за 72 часа.

Бившят вътрешен министър Емануил Йорданов коментира ситиацията за предаването „Нещо повече“:

Не мисля, че има нещо извънредно. По принцип корупцията съществува. За съжаление, такива престъпления по-рядко се разкриват. Това е лесно обяснимо – и хората, които дават подкупи, и хората, които ги приемат, искат това да се случи. 

Мисля, че за да се коментира по-подробно би следвало да се изчака поне да има някакво развитие на досъдебното производство, за да може да се говори с факти

Според Йорданов, държавата се справя „сравнително добре“ с бежанската криза.

Диалогът между представителите  на синдикатите и представителите на Министерството не е достатъчно добър. Видя се, че  при последните вълнения  не се стигна до някакво общо становище и протестите завършиха с нещо като отворен финал и готовност за следващи. Това ми се струва, че ще пречи на работата на Министерството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна