Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комплексът "Провадия-Солницата" организира Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира Праисторически солодобивен и градски център "Провадия-Солницата".  Желаещите да посетят най-стария исторически град в Европа, възникнал преди повече от 6500 години, ще имат възможност да се запознаят с най-новите открития.

Станалият световно известен праисторически комплекс се състои от солодобивен център и цитадела – най-старата каменна крепост в Европа, както и некрополи и едно явно светилище.

Това каза за предаването “Хоризонт за вас“ професор Васил Николов от БАН, който поясни:

Продължаваме да издирваме мястото, където са произвеждани тези десетки хиляди керамични съдове, в които е добивана солта, но за сметка на това тази година проучихме едно ново по вид съоръжение за изпаряване на солена вода от изворите, които са бликали на това място.


Професор Николов обясни, че съоръжението представлява овален цилиндър, омазан с глина, в който вероятно е бил оставян разсолът, за да придобие максимална концентрация и допълни:

Там бяха намерени и няколко керамични съдове, в които е ставало изваряването на разсол, а на близо може да се види това, което в предишни години сме получили – една огромна яма, в която са били нареждани тези керамични съдове. Между тях е бил нареждан дървен материал и с бавен огън е изпаряван разсолът, като в керамичните съдове е оставала солта.

С едно такова съоръжение преди 6 000 години са били произвеждани около 5 тона сол – това е промишлено количество и именно заради това, тези хора са били изключително богати и за да пазят богатството си, тяхното селище, което се намира на 50060 метра, е било оградено с каменни стени, подчерта още профеоср Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна