Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Къдринова: Журналистиката трябва да служи на обществото

Имаме доста авторитетни участници, които са лостове за подпомагане наистина на журналистическата независимост, която за всички е много важна.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ журналистът Къдринка Къдринова по повод Международната журналистическа конференция, която е организирана от Съюза на българските журналисти и се провежда във Варна.

На срещата се обсъждат отговорността и прозрачността в медиите, както и защитата на медийната свобода и независимостта, а също и защитата на професионалната журналистика в България и изискванията към журналистическата професия.

Срещата е международна – на страни от Балканите и от Черноморския регион, като има колеги и от Турция и Русия, Сърбия и Украйна, с които кипи една много интересна дискусия. Присъстват и президентът на Международната федерация на журналистите и вицепрезидентът на Европейската асоциация на журналистите, поясни Къдринова и  обясни, че дискусиите са били насочени през примата на проблемите, с които се сблъсква не само българската журналистика, но и в световните медии:

Прекаленото засилване на корпорациите, които започват да превръщат журналистиката в бизнес, въпреки, че тя има съвършено друга обществена функция, както и опитите да се смачка обществения интерес, на които трябва да служи истинската, честната и почтената журналистика.

Беше обхваната един много широк спектър от теми и микротеми, но бих подчертала идеята, че журналистиката трябва да служи на обществото, допълни още журналистът и подчерта:

Неглижирането на професията е свързано с това, че определени сектори се опитват да я използват като обслужваща професия за определени интереси – това е изключително тъжно и за съжаление ние имаме такива примери в страната. Това е нещо, от което журналистиката трябва да бяга, защото иначе престава да бъде журналистика.

Цялото интервю, както и още любопитни подробности от конференцията, чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна