Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Пространство през промяна“ дава нов живот на Tоплоцентралата на НДК

Снимка: Радио София БНР

Хората, които живеят в района, сигурно познават тази сграда, тъй като е била топлоцентрала на НДК и е функционирала дълго време. По време на Прехода сградата бива занемарена и постепенно е оставена на атмосферните влияния, а доскоро беше обрасла в храсти.


Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ Биляна Нешева, директор на фондация “Бюро култура” и координатор на един от идейните проекти, свързани с “Пространство през промяна“ - общ проект, който има за цел да даде нов живот и на Tоплоцентралата в Южния парк.

Това е една доста масивна сграда, която с малко въображение и финансиране би могла да бъде реконструирана и превърната в място за изкуство и култура.

Нешева поясни, че Столична община подкрепя инициативата “Пространство през промяна“, която предлага различни модели за ресоциализация на стари сгради и допълни:

В пространството в Топлоцентралата има потенциал да бъдат създадени много и различни зали с различни функции, които да приютяват всички жанрове.

Ние виждаме това място като място за съвременно експериментално и иновативно изкуство, както и за чуждестранен обмен или платформа, през която българските артисти да могат да взаимодействат със свои колеги, за да се постави фокус върху съвременните изкуства и младото поколение артисти, които са по-отворени към експеримента, иновациите и търсят нови форми на изразяване, подчерта още директорът на фондация “Бюро култура”.

Биляна Нешева допълни, че има още два проекта, които са обединени под шапката на “Пространство през промяна“ – бившето депо "Клокотница" и площадът пред Гарата, подробности за които, както и цялото интервю,  можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна