Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще улесни процедурата за издаване на "синя карта" за чуждестранните програмисти

Правителството ще улесни процедурата за издаване на "синя карта", която дава възможност да се наемат висококвалифицирани специалисти - чужденци от трети страни. За обществено обсъждане са публикувани промените в наредбата, като целта е да се покрие дефицитът на кадри в IT сектора у нас.

След приемане на измененията при наемането на висококвалифицирани кадри от трети страни ще отпадне изискването към бизнеса да провежда пазарен тест, който сега е условие, за да може Агенцията по заетостта да разреши достъп до българския трудов пазар със "синя карта". По данни на трудовата агенция за последните пет години 140 граждани от трети държави са получили разрешение за упражняване на високо квалифицирана заетост у нас. Само от началото на тази година те са около 70. Повече от половината разрешения са за IT специалисти, компютърни инженери и програмисти. Преобладават специалисти от Украйна, Русия, САЩ, Индия, Македония и Турция.

С цел облекчаване на наемането на липсващите кадри и за да не се допусне това да става безконтролно, се предвижда дефицитните професии да се описват ежегодно в специален списък, който ще се утвърждава от министъра на труда и социалната политика. Преди това национално представените бизнес организации ще правят мотивирани предложения за това включване.

За да се осигури по-продължителна и равнопоставена заетост, се въвежда изискването трудовият договор да е със срок не по-кратък от 12 месеца, а размерът на заплатата да е най-малко три пъти по-висок от средната работна заплата у нас. Това е в съответствие с разпоредбите на Евродиректива. Проучвания сочат, че в рамките на ЕС всяка година незаетите работни места в IT сектора се увеличават с по 100 хиляди. Национално проучване сочи, че за следващите 12 месеца у нас ще се разкрият 5600 работни места в сектора, а планираните обучения по информатика са само за 2600 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна