Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внушителната подкрепа за промените в Конституцията – добър знак или начало на пазарлъци

Снимка: БГНЕС

Конституционните промени бяха приети днес на първо четене с подкрепата на 184 депутати.

Според Велислава Делчева от Програмата за реформа в съдебната система мощната подкрепа е добър знак за предстоящите промени и за това, че съдебната реформа по един или друг начин ще се случи:

За мен е важно тези 184 гласа да бъдат толкова и когато се гласува на второ четене. Нека не омаловажаваме факта, че все пак толкова много политически партии се обединиха около тази идея. Виждаме, че има някаква промяна в политическата конюнктура. Образуване се едно ядро около тези промени, така че смятам, че това е един добър знак.

Според Велислава Делчева е важно какво ще се случи между първото и второто четене.

Тя не изключи възможността политиците да се опитат да изтъргуват промените в Конституцията:

Тази съдебна реформа я почваме за пореден път. Ако това бързане е с цел януарският доклад, който предстои да бъде даден от Европейската комисия, мисля, че в тази посока трябва много добре да си помислят. Вече не бихме могли да заблудим никой.

За разлика от Велислава Делчева, доц. Александър Маринов – преподавател по Публична администрация, смята, че такава мощна подкрепа, както тази, която демонстрираха днес депутатите, не е на добре:

Освен подозрителното единодушие има и други проблеми. Има чисто политически неясноти, например тази внезапна подкрепа на „Атака“. Тя също има своята причина и своята цена./…/ Аз, ако бях на мястото на „Атака“ щяха да постъпя точно така, защото отварям няколко много сериозни проблеми на своите опоненти. Например, тотално бламирани са АБВ, които смятаха, че държат златната акция и смятаха, че могат да си разиграват коня както искат. Очевидно всички други, които си правиха сметката да имат някакво вето позиция, също са бламирани. Първото четене само по себе си нищо не означава, от тук нататък започват истинските пазарлъци.

Според доц. Маринов единодушието, демонстрирано в парламента днес, означава, че нищо съществено няма да се промени:

Ние много добре разбираме, че цялата политическа класа е заинтересована от запазването на това статукво в съдебната власт, защото съдебната власт е чадърът над българските политици, която им позволява да вършат безобразия без да носят никаква отговорност.

Коментарите на Велислава Делчева и доц. Александър Маринов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна