Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрени са два европроекта, по които бенефициент е Министерството на туризма

Снимка: БГНЕС

Спрени са два от европроектите, по които бенефициент е Министерството на туризма по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектите са на обща стойност 3 милиона и 700 хиляди лева.

Двата проекта, маркетингови проучвания, анализи, методики и оценка на ефективността на националния маркетинг, изготвяне и актуализиране на стратегии, както и участия на България на специализирани борси и изложения и организиране на опознавателни турове за туроператори и туристически агенции, имат натрупано голямо закъснение, съобщава пресслужбата на Министерството на туризма. Те са разписвани в периода 2009-2011 година, като нито една от дейностите, необходими за изпълнението им, не е била стартирана от Министерството на икономиката и енергетиката, а при обособяването на Министерството на туризма, обществените поръчки по тези проекти, са били забавени между 10 и 30 месеца.

Към днешна дата почти всички дейности по проектите се нуждаят от актуализация, като съществува риск и от неизпълнението им преди крайния срок, 8 декември, както и от налагане на допълнителни финансови корекции от Европейската комисия.

Решението за прекратяването на проектите е взето след среща с управляващия орган на програмата. Средствата няма да бъдат загубени, тъй като това ще даде възможност на управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие" да пренасочи наличния финансов ресурс към други проекти по програмата, съобщава пресцентърът на Министерството на туризма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна