Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните министри на Русия и Украйна преговарят в Брюксел за доставките на природен газ

Снимка: архив

Енергийните министри на Русия и Украйна започват преговори в Брюксел за доставките на природен газ през зимата. Европейската комисия посредничи в спора, за да гарантира, че няма да се стигне до газова криза с транзита на горивото към България и други европейски страни.

Очакванията са, че ще бъде финализиран правно обвързващ протокол, с който да се гарантира газовият поток към и през Украйна до март следващата годна, уточни говорителят по енергетиката на ЕК Ана Кайза Итконен:

Обсъжда се видът и продължителността на протокола, формулата за изчисление на цената на газа и финансовите нужди на Украйна.

На тристранната среща ще бъдат руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският министър Володимир Демчишин, ръководители от компаниите Газпром и Нафтогаз под домакинството на зам.председателят на ЕК Марош Шевчович.

Постигането на сделка е особено важно за транзита към Югоизточна Европа, където държави като България са почти на 100% зависими от един тръбопровод с руски природен газ. Запознати европейски източници изразиха оптимизъм, че техническите параметри вече са договорени на експертно ниво, но няма гаранция, че тази вечер споразумението е абсолютно сигурно поради политическото напрежение между двете държави, след окупацията и анексирането на Крим от Русия и продължаващата война в Източна Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна