Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Димитров: Новото споразумение за цената на тока не влиза в сила, докато БЕХ не плати

Снимка: БГНЕС

Не е добър сигнал, защото докато БЕХ не вземе този заем, не може да се разплати в двете централи и съответно намалението на цената на тока, което е договорено, не може да влезне в сила. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Мартин Димитров, заместник-председател на парламентарната комисия по енергетика, който нарече "лош знак" решението от понеделник на БЕХ да отложи избора на банка за кредит от 650 000 000 евро за изчистване на дълговете на НЕК към двете т.нар. "американски централи" – "ТЕЦ Марица-изток 1" И "ТЕЦ Марица-изток 3":


Докато не плати БЕХ, не влиза в сила новото споразумение, което намалява цената на разполагаемост, което не е добре, защото колкото по-късно влезе в сила това споразумение, толкова по-малка част от новия ценови период ще обхване.

Мисля, че е успешно и трябва да бъдат направени всички възможни усилия този заем в рамките на септември-октомври да бъде взет и новото споразумение с двете централи да бъде подписано. Правителството оценяваше ефекта от промяната на около 100 000 000 лева на година намаляване на разходите. Нашите сметки показват, че имате реално малко по-малко около 70 милиона, но и в двата случая е достатъчно важно да се стигне до подписване на това споразумение, което реално да намали цените, подчерта заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика.

Мартин Димитров допълни, че категорично ще настоява да се намали размерът на такса "задължение към обществото", която се плаща от физическите лица:

По време на кабинета "Орешарски" и по време на предишния ДЕКВР, такса "задължение към обществото" беше 52 лева за физическото лице, а 19 лева за бизнеса – това е несправедливо. Не мога да се съглася нашите родители, българските пенсионери, да плащат 52 лева такса задължение към обществото, а българския бизнес – 19.

Цялото интервю на Силвия Великова с Мартин Димитров чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна