Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Й. Йончев: Биографиите на София Лорен и Трифон Силяновски са като огледални образи

София Лорен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имаме една доста стабилна поредица от над 100 заглавия на забележителни личности, като се започне от исторически фигури – царе и политически дейци, учени и технологични предприемачи, писатели и модни звезди. Тази автобиография е една от тези на големите артисти. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Хоризонт до обед" Йонко Йончев, издател на автобиографията на София Лорен на български език:


Автобиографията е в жанра на биографиите и за 80-годишнината на София Лорен излезе и стана събитие в целия филмов свят.

Според Йончев интересът на читателите към биографичния жанр е свързан с израстването на самите личности и това как те се изграждат и успяват по общите стандарти за успех, както и начинът, по който те взаимно си оказват влияние с обществото:

Те променят историята, променят съдби и човешката цивилизация дори – това е много интересно, защото в целия свят биографиите са много търсен жанр, макар че биографиите, които ние предлагаме, са за по-специализирана читателска публика, като изключим някои звезди на деня.

Йонко Йончев сподели и за новоиздадената книга, посветена на личността на Трифон Силяновски – пианист и музиколог, композитор и музикален философ:

Това е изследване или наш опит да възстановим мястото и името на Трифон Силяновкси, който има една незавидна и много интересна съдба.

Те са като огледални образи – тя тръгва от една нищета и мизерия, а той тръгва от едно заможно  интелектуално семейство. Накрая тя завършва като бляскава и до ден-днешен забележителна личност с материалния успех, а той през целия си живот се бори за съществуването и за хляба си. Това са две коренно противоположни съдби,
подчерта издателят на двете автобиографични книги.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна