Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари за въздушните удари на Русия в Сирия, бежанския поток, трафика на хора и корупцията във властта

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът Светослав Малинов прогнозира, че заради въздушните удари на Русия в Сирия, бежанският поток към Европа и в частност към България ще се увеличи. Пред "Хоризонт" Малинов заяви, че няма изгледи сирийският президент скоро да бъде свален от поста.

Асад контролира не повече от 25% от територията на страната. Нямам никакви симпатии към част от опозицията срещу него, но фактите показват, че по никакъв начин не може да се омиротвори Сирия, докато този човек е начело. И по никакъв начин подкрепата на Русия няма да реши проблема. Но тук критични думи могат да се кажат и към Америка заради това, че не намери начин агресивно, удачно, ефективно да участва в решаването на конфликта.

Евродепутатът Ангел Джамбазки определи като "силно преувеличена пропаганда" твърдението, че руските въздушни удари в Сирия ще бъдат основна причина за последваща бежанска вълна:

"Ислямска държава" оперира на тази територия вече от 2 и половина - три години, без да има руски военни удари. Така че, тези държави, които водеха своята геополитическа битка в Сирия и предизвикаха гражданската война срещу Асад, носят отговорността за това, което се случи дотук. Безспорно Русия има своите геополитически интереси и те са много ясни – да запази военноморската база в Тартус и летището в Латакия. Най-вероятно руският интерес е да върви към някаква федерализация на Сирия, но това не отменя намесата, отговорността и геополитическите интересите на другите големи сили, коментира още Джамбазки.

Ролята на държавата, бежанската криза, акциите на българските власти, залавянето на нелегални имигранти, каналджийството в страната и корупцията във властта, коментира и Стефан Ташев - разследващ журналист:

Този огромен бизнес, който генерира черни пари, влияе зле на държавата. Държавата трябва да реагира! Тези пари се печелят много лесно от трафикантите. Става дума за огромни суми. Това е като едни рекички, които се вливат в една огромна река, която минава през България. Каква гарандия има, че тези хора са само жертви на война? Този бизнес е очеваден за всички.

След като ние, минавайки от „Пиротска“ до „Симеон“ пеша, можем да ги намерим, мислите ли, че тези, на които плащаме заплати, като ДАНС, МВР, местните патрулно-постови дейности не ги знаят и не знаят за какво иде реч, каза в отговор по темата Джамбазки.

Според Методи Андреев - депутат от ГЕРБ, процесът, който наблюдаваме сега, вече сме го наблюдавали. Той даде пример с времето, когато имаше югоембарго:

Тогава имаше санкции срещу режима на Милошевич и България, използвайки отново същите тези каналджийски мрежи, политически протекции и огромната корупция. Тогава едно 40 процента от българския елит натрупа своите пари, изнасяйки гориво от България. Сега държавата с цялата си сила трябва да прекъсне този бизнес.

Целите интервюта може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна