Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асад: Коалицията на Сирия, Русия, Иран и Ирак е жизненоважна за региона

| обновено на 04.10.15 в 15:31
Снимка: БГНЕС
Коалицията на Сирия, Русия, Иран и Ирак и борбата й с тероризма е жизненоважна за региона, заяви Башар Асад в интервю за иранска телевизия. Сирийският лидер предупреди, че ако тази коалиция не успее, целият регион ще бъде унищожен. Той добави, че е уверен в успеха на четирите нации, за разлика от "безплодните" удари на ръководената от САЩ коалиция, които само са довели до ескалация на насилието.

Руските военни самолети са ударили 10 позиции на "Ислямска държава" в Сирия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от световните агенции. През изминалото денонощие руските военно-въздушни сили са разширили кампанията си и са извършили 20 полета, отбеляза Игор Конашенков  - говорител на военното ведомство на Москва.
 
В района на провинция Рака самолети Су-34 нанесоха удар по център за специална подготовка на бойци от ИДИЛ и прилежащия му склад за боеприпаси. В резултат на множеството взривове на боеприпасите, инфраструктурата на центъра е унищожена.

По данни на Москва при ударите са разрушени тренировъчен лагер на джихадистите както и фабрика за сглобяване на колани с експлозиви, използвани за самоубийствени атентати.

По-рано от генералния щаб на руската армия съобщиха, че най-силно засегнати от руските удари са позициите на "Ислямска държава" в района на град Рака.
 
Разузнаването ни установи, че бойците губят контрол над района.  В редиците им се забелязва паника и вече има дезертьори. Около 60 наемници са напуснали позициите си и се опитват да се върнат в Европа
, заяви Андрей Картаполов.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново заяви, че руските удари в Сирия се извършват напълно "прозрачно", а премиерът Медведев повтори позицията, че Москва се защитава от тероризма зад граница.

Защитаваме себе си и руския народ от заплахата на тероризма. По-добре да го направим зад граница, отколкото да се борим с тероризма вътре в страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна