Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичния кв. "Младост " ще протестират срещу построяването на зала за зимни спортове

| обновено на 05.10.15 в 15:45

Довечера жители на столичния квартал "Младост " ще протестират срещу построяването на зала за зимни спортове в трета част на комплекса.

Протестиращите се мотивират с факта, че изграждането на ледена пързалка с 2 000 места ще изисква съхранение на тонове амоняк на 20-на метра от жилищен блок. Това е в противоречие с Наредба 34, изискваща отстояние от 500 метра. Освен това ще доведе до нов трафик, защото е предвиден паркинг за 100 автомобила, както и до унищожаване на съществуващата зелена площ.

Проектът за зала "Айс Арена" до блок 326 – преди година и половина Столичният общински съвет взима това решение с редица нарушения на закони и наредби, заяви в интервю за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ Александър Николов, жител на квартал “Младост“:


Теренът, върху който се строи е общинска собственост и нямаше обществено обсъждане с жителите на квартала. Този терен беше предвиден за парк в предишните варианти на устроиствения план. След това се оказа, че няма оценка за въздействие на околната среда.

Досегашната практика за изграждане на такива зимни пързалки е използването на амоняк, включително Зимният дворец, който не работи, подчерта Николов и допълни:

При наличието на толкова много нарушения, при нежеланието и на господин Петър Диков, и на столичния кмет, да отчетат настроенията в квартала – ние настояваме да бъде парк тук. Да има игрища, които да са открити, футболни, за фитнес и за разходки.

Върховният административен съд е отхвърлил, като неоснователна, жалбата на протестиращите, които са подали сигнал до Европейската комисия, която в момента разглежда и е на етап препращане от представителството тук в София към съответното направление в самата комисия. Предполагам, че скоро ще ни бъде отговорено, допълни Николов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени