Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само властта върху специалните служби интересува управниците

ГЕРБ допусна БСП да промуши предложението шефът на служба "Военна информация" да е под пагон, а не цивилно лице. Как ще се развие както персоналната съдба на Йордан Бакалов, който подаде оставка (тя не бе приета), но и въобще на военното разузнаване, е тема на интервюто с журналиста Христо Христов.

Военното разузнаване е производно на съветското ГРУ – тоталитарна структура, най-нереформираната специална служба – подчерта Христов. 39 процента от ръководния състав е започнал кариерата си точно в тоталитарно време.

Неизвестно е дали след 1989 година са унищожавани досиета – напомни Христо Христов, който отдавна работи като изследовател, търсещ истината за миналото в папките на тайните служби.

Явно само властта и контролът върху ръководството са важни за управляващите ни, не същността на това, което службата представлява, и работата, която върши – коментира журналистът.

След изказаното от Б. Борисов очакване президентът да наложи вето, което да отхвърли приетото от БСП решение – Христо Христов предположи, че парламентарната група няма да бламира лидера си.

Какво се крие зад "случайните" пропуски – чуйте в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени