Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

86% от бюджета на оперативната програма за регионално развитие са изплатени

Снимка: БГНЕС

Отчетено е едно добро развитие по отношение на усвояване на средствата – 86% от програмата за регионалното развитие вече са разплатени, а остатъкът предстои да бъде разплатен до края на тази година. Това заяви в предаването "Преди всички" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова.

Предстоят най-критичните месеци за усвояването и за това да отчетем още по-добър резултат към момента, към който отчитаме програмата пред ЕК. Имаме да приключваме над 118 проекта. На заседанието (заседанието на Комитета по наблюдаване на Оперативната програма "Регионално развитие" и на новата ОП "Региони в растеж" - бел. ред.) коментирахме и рисковите проекти, а те не са никак малко. Високорисковите са около 50 и те се проследяват от текущия орган, предприемат се текущи мерки за оптимизиране на плановете за изпълнение, за да можем да постигнем максимален ефект и максимално разплащане към края на годината. 

"Хоризонт" информира за рисковите проекти, както и за ползите от ОП "Регионално развитие" - увеличен БВП с над 1%, 15 на сто ръст на публичните инвестиции, 2,5 на сто ръст на частните. 

Всички тези над 1100 договора, които имаме за безвъзмездна помощ, вече са разплатени в размер на почти 2,7 млрд. лева, коментира министър Лиляна Павлова и припомни, че общият бюджет е 3,1 млрд. лева.

Считам, че това е един изключителен успех, каза Павлова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!