Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иса Хаяту и Анхел Мария Вияр ще заместят Блатер и Платини във ФИФА и УЕФА

Иса Хаяту и Анхел Мария Вияр ще заместят Блатер и Платини във ФИФА и УЕФА
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камерунецът Иса Хаяту и испанецът Анхел Мария Вияр ще изпълняват длъжността президент и ще ръководят съответно ФИФА и УЕФА, след отстраняването за 90 дни съответно Сеп Блатер и Мишел Платини наложени от Комисията по етика на Световната футболна централа.

Двамата заедно с генералния секретар на ФИФА Жером Валке са разследвани в корупционния скандал, който се вихри във върховете на световния футбол от края на месец май.

Според Устава на ФИФА, вицепрезидентът с най-сериозна възраст поема управлението на федерацията при отсъствие на титулярния президент. Това е камерунецът Хаяту, който е и президент на Конфедерацията на Африка по футбол (КАФ).


Вияр пък поема УЕФА, тъй като е първи вицепрезидент и е в структурите на централата посочен като първа опция за заместник на Платини. Но и при Вияр нещата не са много чисти, тъй като някои медии твърдят, че той ще бъде следващият разследван поради нарушения от финансово естество при общата кандидатура на Испания и Португалия за домакин на Световното първенство през 2018-а година. От Комисията по етика за момента не потвърждават подобни неща.

Всъщото време според ФИФА , и според хората от въпросната комисия, отстраняването на Платини от длъжност не означава, че автоматично той трябва да бъде свален от изборите за глава на световната футболна централа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна