Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Славкова: ЕС започва да реагира все по-адекватно на бежанската криза

Европейският съюз (ЕС) все по-адекватно започва да реагира на очерталата се бежанска криза и поток от хора, за който няма очаквания скоро да спре. Това коментира в предаването "Преди всички" социологът от "Галъп Интернешънъл" Евелина Славкова.

Днес започва квотното разселване на мигранти в страните от Европейския съюз. Първите, обхванати от схемата, ще бъдат 16 еритрейци, които ще бъдат прехвърлени от Италия в Швеция.

Междувременно ЕС се ангажира да помага на балканските страни и съседите на Сирия, които са засегнати от бежанския поток към Европа, като същевременно поиска сътрудничеството им за споделяне на бремето от мигрантската криза.

Днес предстои и среща на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Според предварителната информация основна тема в разговорите ще са ситуацията в Европа с мигрантската криза и мерките, които Евросъюзът взема за справянето с нея. 

През последните дни виждаме, че Европейският съюз все по-категорично заявява, че за икономическите имигранти, т.е. тези, които не са бежанци, много бързо ще бъде намерен механизъм, за да бъдат екстрадирани. Този човекопоток трябва да бъде ограничен, каза Евелина Славкова. Тя препоръча българските политици да си вземат поука от ситуацията, защото тя нагнети и общественото мнение:

Данни на "Галъп Интернешънъл" показват, че докато през 2013-а година хората имат по-толерантно отношение, нямаме тази етнически мотивирана омраза, то сега може да има лека промяна в мнението, поради интензивния натиск и сериозния наплив.

Цялото интервю с Евелина Славкова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна