Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийската опозиция бойкотира преговорите, предложени от ООН

Барак Обама имал информация за плановете на Москва в Сирия

| обновено на 12.10.15 в 11:48
Снимка: БГНЕС

Коалицията на сирийската опозиция в изгнание обяви, че няма да участва в предварителните обсъждания, предложени от ООН с цел да бъдат подготвени мирни преговори. Като причина коалицията изтъква въздушните удари на Русия в Сирия, предаде Франс прес. 

Общото събрание на националната коалиция реши да не участва в консултативните работни групи, организирани от посредника на ООН за Сирия Стафан де Мистура, и смята Женевското комюнике от 2012 година и резолюциите на Съвета за сигурност, както и прекратяването на руската агресия в Сирия, като основа за започване на преговори, се казва в декларация на коалицията.

Женевското комюнике, прието през юни 2012 година от световните сили, предвижда сформиране на преходно правителство. Според опозицията този документ предвижда също президентът Башар Асад да се оттегли от властта и изключва участието му под каквато и да е форма в преходния период. Коалицията е взела решението за бойкота след няколкодневни консултации в Турция, където е централата й.

Същевременно пред телевизия Си Би Ес американският президент Барак Обама заяви, че руската военна операция в Сирия не е била изненадваща за САЩ: 

Ние имаме доста добро разузнаване. Знаехме, че Путин планира да окаже военна помощ на Башар Асад, тъй като се боеше, че режимът в Сирия ще рухне, каза Обама.

Той определи като неправилна руската стратегия в Сирия.

Докато Асад е на власт, ще бъде невъзможно силите на умерената сирийска опозиция да се включат в борбата срещу "Ислямска държава", каза още президентът на САЩ. Той потвърди, че САЩ нямат намерение да изпращат в Сирия сухопътни сили, но ще продължат въздушните удари срещу "Ислямска държава":

Това, което не сме успели да направим досега, и аз съм първият, който го признава, е да променим динамиката вътре в Сирия. Целта тук е да открием начин, по който ще можем да помогнем на умерената опозиция, но никога не сме имали илюзията, че по военен път самите ние ще можем да решим проблема в Сирия.

Барак Обама отхвърли твърденията, че САЩ губят позиции в Близкия изток, напомняйки за намиращите се в региона американски военни бази и самолетите в небето на Сирия и Ирак.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна