Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът за малайзийския боинг не сочи кой го е свалил

Малайзийски боинг Украйна

Малайзийският боинг, свален над Източна Украйна през юли миналата година, е бил уцелен с ракета "Бук" руско производство, потвърди окончателният доклад на Съвета за сигурност на Холандия. Той бе оповестен днес в авиобазата Гилзе-Рейн от председателя на Съвета Тибе Йустра.

Боингът е бил ударен в предната му лява част, на по-малко от метър от кабината на пилотите. Уцелила го е ракета с номер на бойната глава 9N314М, изстреляна от зенитно-ракетния комплекс "Бук", заяви Тибе Йустра.

Докладът не се занимава с въпроса кой е виновен за свалянето на самолета, но отбелязва, че въздушното пространство над зоната е трябвало да бъде затворено за граждански полети. Посочени са и двете доминиращи версии. Западът и Украйна смятат, че боингът е бил ударен от подкрепяни от Москва бунтовници, докато Русия твърди, че е бил обстрелян от контролирана от украинските сили територия. За да се установят истинските обстоятелства е необходимо допълнително разследване, каза Тибе Йустра. При свалянето на самолета загинаха всички 298 души на борда.

Украйна и Холандия решиха да удължат сътрудничеството в разследването на катастрофата с малайзийския боинг над Донбас до 1 август 2016 г. Това съобщи ръководителят на украинската правителствена следствена комисия Генадий Зубко, който представи украинския доклад от разследването, предаде ТАСС.

Според Зубко украинските изводи съвпадат с данните в холандския технически доклад, но международното разследване не уточнява мястото, от което е изстреляна ракетата, нито кой я е изстрелял. Зубко отхвърли като неоснователни обвиненията към Украйна, че не е затворила своевременно въздушното си пространство.

По-рано днес в телефонен разговор украинският президент Петро Порошенко и холандският премиер Марк Рюте се договориха окончателното решение за трагедията да вземе под внимание наказателното разследване, което се извършва от Украйна, Холандия, Австралия, Малайзия и Белгия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна