Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи телевизионен дебат между кандидатите на демократите за президент на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатите на Демократическата партия за президент на Съединените щати разискваха вътрешно и външнополитически теми в първия си телевизионен дебат. Хилъри Клинтън се утвърди като фаворит на демократите. Тя определи някои от критиките спрямо нея като чисто партийни, идващи от републиканците. Вниманието бе насочено и към сенатора от Върмонт Бърни Сандърс.

Още в началото Клинтън, която е ветеран на подобни форуми (с 25 такива дебата зад гърба си), се наложи като лидер. Като своя цел тя посочи обединение на нацията и работа срещу това, което я разединява – икономическото неравенство, расовото разединение, продължаващата дискриминация срещу гей обществото, за да може най-накрая бащите да кажат на дъщерите си - ти също като пораснеш може да станеш президент.

По въпроса за Сирия бившият държавен секретар видя във включването на Русия възможност за решаване на кризата:

Ние вече извършваме полети в Сирия. Ние извършваме полети и в Ирак. Президентът взе много трудно решение. Това, което аз вярвам и аз защитавам относно зоната, забранена за полети, която разбира се, че ще бъде съгласувана с коалиция, е да разгледаме тази възможност, защото се опитвам да разбера дали има начин за участие и на Русия на масата на преговорите. Дипломацията не е свързана с намиране на перфектното решение, а се свежда до това как да балансираш риска.

Клинтън се изказа и по спекулациите около личния си сървър за електронна поща. По-рано тя се извини за тази своя постъпка, но уточни, че действието й не е застрашило националната сигурност. Сега уточни, че според нея продължаващото разследване е на партийна основа и цели да й понижи рейтинга. Клинтън се опита да постави точка по въпроса са с думите, че няма да дискутира имейлите, а какво хората искат от следващия президент на САЩ. Тогава Бърни Сандърс добави:

На хората им писна да слушат за твоите проклети имейли. Нека да говорим за истинските проблеми, пред които е изправена Америка.

Сандърс при представянето си каза, че има проблем с капитализма, защити социално-демократичните модели на управление, обяви се за политическа революция и даде за пример Дания. Клинтън не се съгласи:

Ние не трябва да имаме грешна представа каква е задачата ни в Америка, а именно да спасим капитализма от самия него. Обичам Дания, но ние не сме Дания, ние сме Америка.

Хилъри Клинтън постави под въпрос и политиките на Сандърс, който в миналото се е обявявал за по-лек контрол на оръжията. Докато сенаторът от Върмонт заяви, че използването на оръжия е свързано с традициите на региона, в който живее, опонентът му отбеляза, че той не направил достатъчно.

Крайно време е страната ни да се противопостави на Националната оръжейна асоциация, коментира Клинтън.

По-късно Бърни Сандърс застана твърдо за край на институционалния расизъм в страната и по този начин отговори на критиките, че за него междурасовите проблеми не са приоритет.

До последно имаше спекулации, че вицепрезидентът Джо Байдън може да обяви кандидатурата си и да се качи на сцената, но това не се случи.

Тонът на дебата бе уважителен и претендентите за Белия дом избягваха остри нападки един срещу друг. Останалите кандидати, които се качиха на подиума, бяха бившият губернатор на Мериленд Мартин О‘Мали, бившият сенатор от Вирджиния Джим Уеб и бившият губернатор на Роуд Айлънд Линкълн Чейфи.

Вторият дебат на демократите ще се проведе на 14-и ноември в Де Мойн, Айова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна