Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р М. Виткова: България има най-несолидарната здравноосигурителна система в Европа

Снимка: БГНЕС

Проблемите в здравеопазването не са еднопосочни, за да можем да ги решаваме с отделни актове. Системата е заредена с толкова проблеми и конфликти, че само комплексният поглед, нашето виждане какво искаме да бъде българското здравеопазване, би могло да донесе някакви верни решения. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" доктор Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане, като организацията по-късно през деня публично ще заяви позицията си по повод промените в здравното осигуряване.

На практика не се решава нито един от проблемите, които съществуват в здравната система – нито в частта на нейното финансиране, нито в частта на нейната организация, заяви категорично доктор Виткова и допълни:

Бъркотията в системата ще стане още по-голяма – затова нарекох промените, които се предлагат,  "имитация на реформи".

България има най-несолидарната здравноосигурителна система в Европа 48% от разходите за здравеопазване се плащат от джоба на бедния българин, а този процент в Европа е под 20. Европа се стреми той да слезе под 15%, а ние, като въвеждаме допълнителни плащания, за да не се чака, този процент по никакъв начин няма да намалее.


Председателят на асоциацията поясни, че все още няма публикуван официален документ за разделянето на пакетите на основен и допълнителен от Министерството на здравеопазването:

И все още нямаме отговор на въпроса дали това решение с промените в Закона за здравно осигуряване не нарушава Конституцията. По мое дълбоко убеждение това е така и мисля, че Конституционният съд е на ход.

Доктор Виткова обясни, че по Конституция всеки гражданин, който изрядно плаща своите здравноосигурителни вноски, е равнопоставен и има право да ползва всички здравни услуги по утвърдения ред от закона:

Правим българските граждани разделени на две категории, а като гледам проекта, оказва се, че са разделени на три категории освен основен и допълнителен пакет, проектът визира още 65 клинични пътеки, по които по индивидуална преценка на всеки лекар един пациент може да бъде лекуван и неговото лечение може да бъде заплатено от Касата, а друг със същото заболяване – трябва да бъде оставен в листата на чакащи и да плати лечението си или да търси застрахователи.

Според доктор Виткова не са изключени фалити на дружествата за здравно застраховане, особено ако си позволят да поемат риск, който трудно могат да покрият, при евентуално приемане на предложените промени.

Цялото интервю на Веселина Миланова с доктор Мария Виткова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна