Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева призова за реформи в системата за хуманитарна помощ

Кристалина Георгива
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева призова за реформа на системата за хуманитарна помощ в интервю за швейцарския всекидневник "Тан". 

Георгиева подчертава, че системата за финансиране на хуманитарните операции е на ръба на банкрута. По думите ѝ страните никога не са били по-щедри, но и никога не е имало по-голяма нужда от финансиране на хуманитарни операции. Еврокомисията е увеличила повече от два пъти помощта си за бежанците, която ще достигне 9,2 милиарда евро за 2015 и 2016 година.  

Климатичните промени причиняват все повече и повече катастрофи и бежански потоци. Преди 20 години имахме една голяма хуманитарна криза наведнъж. В момента трябва да се справяме с четири едновременни кризи от най-високото равнище, посочва Георгиева: в Сирия, в Ирак, в Йемен и в Южен Судан. Успяваме да съберем средства, когато избухне нов конфликт, но проблемът е с финансирането на хуманитарна помощ при проточилите се кризи или за предотвратяването им, допълва тя.

Необходимо е да се помага на бежанците, но не трябва да се забравя и помощта за страните, които ги приемат. В противен случай неприязънта към бежанците се засилва, предупреждава Георгиева. Трябва да се засили и помощта за развитието, а развиващите се страни трябва да станат редовни вносители – особено тези от мюсюлманския свят. Ако един процент от милостинята, един от петте стълба на исляма, служеше за хуманитарна помощ, това щяха да са 6 милиарда долара годишно, посочва Георгиева.


Кризата с бежанците показва, че ЕС и Турция са взаимозависими. Но в замяна на усилията си турците искат да предоговорят отношенията си с Европа, подчертава българският еврокомисар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна