Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният комисариат на бежанците осъжда инцидента край Средец

Снимка: БТА

От Върховния комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) в България осъждат инцидента, при който тази нощ край Средец граничен полицай застреля афганистански имигрант.
 

От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо, каза в предаването "Преди всички" Борис Чеширков – говорител на ВКБООН.

Той каза, че през последната година България е успяла да създаде сериозен капацитет за прием на бежанци, който е за около 5 хиляди души.

Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те за изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи. Това, разбира се, ги  поставя в малко по-различен контекст. Същевременно ние говорим за човешки същества – за майки, бащи, непридружени деца, за семейства и за сами мъже. Независимо от профила, тези, които идват и търсят закрила, трябва да им бъде предоставена възможност да бъдат чути, тяхната молба да бъде разгледана и на края на една щателна процедура те да получат своето решение, обясни Чеширков.

Според него е голяма грешка да се създава връзка между бежанците и тези, от които те бягат, визирайки коментарите, че сред търсещите закрила може да има радикално настроени хора.

Интервюто с Борис Чеширков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна