Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанка Миланова: Годишно у нас се изхвърлят 670 хиляди тона годна за консумация храна

Работи се по законови промени, които да позволят даряването на храна да не се облага с ДДС

Снимка: архив

Световният ден на прехраната се отбелязва на 16-и октомври всяка година по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Службата е създадена на 16 октомври 1945 година. Статистиката с днешна дата сочи, че всеки пети българин живее под прага на бедността и има проблем с изхранването. В световен мащаб това е глобална тенденция, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Цанка Миланова – изпълнителен директор на Българската хранителна банка:

Съществува една необяснима за мен диспропорция. Въпреки че се произвежда огромно количество храна, една трета от която никога не се консумира, тя се унищожава, защото е свръхпроизводство, над 800 милиона души по цял свят все още изпитват недостиг на храна и дори хронически гладуват.

България не прави изключение от общата тенденция, призна Миланова и посочи, че у нас годишно се изхвърля 670 хиляди тона годна за консумация храна. Тя каза още, че се работи по законови предложения, които да позволят даряването на храна да не се облага с данък:

Разбираме съображенията на министъра на финансите и неговите опасения, че ако изцяло бъдат освободени даряваните храни от ДДС, това би създало възможности за лоши практики и източване на ДДС като приход в бюджета. По тази причина ние предлагаме два лимита. Единият е свързан с това да бъде освобождавана единствено храна, чийто срок на годност скоро ще настъпи, т.е. тази, която е в риск да бъде бракувана и унищожена, нея да спасим и разпределим сред нуждаещите се хора. Вторият лимит е свързан с това да бъде освободен само определен дял от даренията на дадена компания. Това се отнася за 0,5% от годишния оборот на дарителя.

Разговорът с Цанка Миланова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна