Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Живков: Очакваме около 50% избирателна активност на местния вот

Андрей Райчев: Появява се нов феномен в местната власт – липса на опозиция в общините

Снимка: БГНЕС
Очаква се избирателната активност на мастния вот да бъде около 50% и активността в по-малките населени места да бъде по-голяма, отколкото в големите градове.


Това каза за “Хоризонт” в предаването “Неделя 150“ Петър Живков от Института за социални изследвания и маркетинг:

Предизборната кампания потече прекалено тихо и това поражда усещането за предрешеност на изборите, което би могло да доведе до ниска избирателна активност. Битката, най-вероятно, ще бъде между старите и новите кметове като в малките общини отново ще се намесят бизнес интереси, които ще объркат сметките на партиите. Преференциалният вот, вероятно, ще сработи на местните избори и ще даде голямо отражение.

Местните избори са най-важните избори в България, защото ресурсът, който касае масовата власт, е в общините. Битката за общински избори е по-жестока отколкото битката на президентските и парламентарните избори, обясни социологът Андрей Райчев от "Галъп интернешънъл“.

Според него в настоящата предизборната кампания съотношението между идейни и организационни действия на партиите е 10 към 90:

Практически нищо не се говори в ефира, над морето има мъртво вълнение, а отдолу кипи една много активна, на ръба на закона в определени случаи, работа по агитиране, вербуване и плащане в косвени форми на избиратели.

Андрей Райчев отчете, че се появява нов феномен в местната власт – липса на опозиция в общините в цялата страна:

Някой става кмет и след това всички, дори неговите преки противници в борбата за кметското кресло, стават съюзници с него, за да имат достъп до ресурс.

По повод откритите 278 образци на бюлетини от полицията в кметството на село Габарево, за които се предполага, че са направени с цел да бъдат обучени избиратели без образователен или с нисък образователен ценз, Райчев коментира:

Не виждам никакво нарушение дори. Това е нещо като обучение на електората и не виждам нищо лошо в него.

Живков също обясни, че образецът на бюлетина не е престъпление и положително е, че не са изтекли оригинални бюлетини.

Интервютата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени