Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенгезов: Обрекоха ме на гражданска смърт

| обновено на 19.10.15 в 15:23
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Той е подсъдим заедно с още седем души за злоупотреба с финансови средства от Оперативна програма "Административен капацитет".

Случаят е свързан с проект за прозрачност на военните съдилища, започнал през 2009 година, когато Пенгезов беше председател на Софийския военно-апелативен съд. Тъй като реализацията продължи и след като той със скандал беше избран за шеф на Софийския военно-апелативен съд, подсъдим за присвояването на евросредства е и наследникът му Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров. Разследването започна през 2010 година, но в продължение на четири години се водеше срещу неизвестен извършител.

Обрекоха ме на гражданска смърт, каза Пенгезов. За пореден път той повтори, че зад проблемите му стои Движението за права и свободи, което е овладяло съдебната система:

Скандалът стана, когато освободиха Октай Енимехмедов. Тогава, едва ли не, го взе като лична обида и от там нататък всичко тръгна с главата надолу. Нареди си на човека, той нареди на другия и делото се появи на бял свят. Все още не е овладян Апелативният съд. Само той остана обаче.

През април миналата година тримата военни магистрати станаха официално обвиняеми, заедно с Мария Дивизиева - тогавашен началник на кабинета на предишния премиер Пламен Орешарски. През 2009 година тя е отговаряла за реализирането на проектите по ОПАК.

В хода на разследването броят на обвиняемите се удвои и разнообрази. Така на 1-ви април делото стигна до съда с осем подсъдими и започна прехвърлянето му между военните и цивилните съдии. След като магистратите под пагон си направиха отвод заради дългогодишното си познанство с Пенгезов и другите военни съдии, ВКС прати казуса в СГС, който гледа дела срещу магистрати.

Делото продължава през януари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна