Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на древните култури

БНР Новини
Луис Монтеро, Румен Стоянов и Симеон Идакиев (отляво надясно) в студиото на „Един мъж, един микрофон”

В студиото ми гостуваха двама души, чиито живот преминава между Латинска Америка и България - Луис Монтеро и Румен Стоянов. Те са твърде различни помежду си, но имат и нещо общо - интересът им към древните култури.

Румен Стоянов е преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, където води курсове по португалска литература и странознание на Бразилия. Но освен това превежда поезия и белетристика от испански и португалски. Достатъчно е да припомня само няколко имена на автори, преведени от него - Габриел Гарсия Маркес, Хулио Кортасар, Борхес, Карпентиер и редица други. Освен това благодарение на него притежаваме на български и „Попол Вух” - епоса на маите киче. Освен това е автор на многобройни книги, статии и есета. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на преводачите. Пише поезия и проза на български, испански и португалски.
Трудно е да се разкаже всичко за онова, което той е правил и прави, но най-голямото доказателство и признание за значимостта на извършеното от него е удостояването му със званието „Доктор хонорис кауза” от два университета в Бразилия. А съвсем наскоро получи от президента на Португалия още едно изключително високо отличие.

А с Луис Монтеро се познаваме повече от 20 години. Той също върши много неща, които ми е трудно да изброя - едновременно се занимава с културни въпроси като представител на мексиканското посолство, около Коледа може да ви предложи чаша ароматно греяно вино на павилион срещу Народния театър в София, а през лятото, ако се озовете във Варна, можете да опитате удивително вкусни мексикански ястия, приготвени от него.

Трябва да чуете това предаване, за да се убедите колко много прилики съществуват между нас и хората, обитаващи Латинска Америка, да научите повече за древните култури на този континент, които все още крият много загадки.




18 октомври

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна