Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма застрашени сгради и активирали се свлачища след земетресението край Сатовча

| обновено на 21.10.15 в 15:11

Няколко труса с магнитуд между 2 и 3,3 по Рихтер са били регистрирани снощи и рано тази сутрин край Сатовча, съобщиха от Геофизичния институт при БАН. Най-силният трус е бил усетен в селата Осина и Кочан. Хората са уплашени, много от тях са прекарали часове извън домовете си. Проливните дъждове са активирали стари и неукрепени свлачища, твърдят те. 

Няма застрашени сгради и активирали се свлачища след земетресениетоа. Въведени са ограничения и специална маркировка на пътя за село Осина, който преди време беше разрушен на две места, но няма нови напуквания. Това е констатирала комисия, назначена от временния кмет на общината.

Изпълняващият длъжността кмет на община Сатовча Илхан Карагьозов заяви за Хоризонт, че назначената от него комисия от експерти е обходила всички рискови райони и към момента не са констатирани сериозни проблеми:

При нас няма постъпила официална информация или сигнали от граждани за нанесени поражения върху сгради, постройки и друга собственост на гражданите. Нямаме информация за активизирани свлачища до настоящия момент. Нашите специалисти са на разположение, извършили са проверка. Нямаме такива индикации за нанесени поражения.

Няма застрашени сгради на територията на старото свлачище в землището на Осина, в което попадат десетки къщи, твърдят от общината. Въпреки това хората се страхуват, защото дъждът не е спирал почти две денонощия. Не е укперен и единственият път за селото, който в началото на тази година беше разрушен на две места:

В настоящия момент няма нови пукнатини. Това е мнението на нашите специалисти! Осъществяваме постоянен контрол, взели сме предпазни мерки, доколкото зависи от нас, разбира се, да не се допусне там произшествие или каквото и да е било друго с неблагоприятни последствия - ограничаване с пътни знаци, маркировка, които да привлекат вниманието на преминаващите шофьори. Има ограничение и върху преминаването на автомобили с над допустимия тонаж.

Хората от селата Осина и Кочан твърдят, че от седмица усещат трусове в района. Най-силен е бил този в 1.43 часа след полунощ. Повечето жители са излезли от домовете си. Най-тежко е положението около старите свлачища, за чието укрепване бяха внесени проекти в Междуведомствената комисия, но средства не са отпуснати. Над 20 декара е свлачището в село Осина, засегнало десетки къщи. Осем от тях са опасни  за живеене, три семейства бяха евакуирани миналата година. Жителите на селото алармираха за нови напуквания на пътя, който бе разрушен на две места от свлачище, активирало се през месец февруари. Всеки момент Осина може да остане без пътна връзка.

Към момента няма официална информация за пострадали хора и нанесени материални щети от трусовете на територията на община Сатовча.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна