Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Решаващата дума безспорно трябва да бъде на сирийския народ

Башар Асад и Владимир Путин се срещнаха в Москва

Башар Асад: Руската кампания в Сирия помага за удържането на тероризма

| обновено на 21.10.15 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На среща в Москва президентът Владимир Путин и сирийският лидер Башар Асад са обсъдили продължаването на руските въздушни удари срещу "терористични" групи в Сирия, както и планове за политическо решение на кризата в региона.

Смята се, че посещението в Москва е първата визита на сирийския президент в чужбина от избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г.

Според информацията от Кремъл Путин е информирал Асад, че Русия е готова да даде своя принос за решаването на сирийския конфликт, не само чрез бойни действия срещу тероризма, но и в хода на политически процес:

Дългосрочното урегулиране може да бъде постигнато на основата на политическия процес, с участието на всички политически сили и етнически и религиозни групи. Решаващата дума безспорно трябва да бъде на сирийския народ.

СнимкаАсад е заявил на основния си поддръжник, че руската кампания в Сирия помага за удържането на тероризма. След благодарностите към Владимир Путин сирийският президент обяви:

Трябва да заявя, че политическите стъпки, които предприехме с Руската федерация от началото на кризата, позволиха да не се развиват събитията в Сирия по по-трагичен начин. Тероризмът, който сега е разпространен в региона, щеше да завземе много по-големи райони и щеше да се разпространи на много по-голяма територия, ако не бяха вашите действия и вашите решения.

Сирийската държавна телевизия информира, че президентът Башар Асад се е завърнал в Дамаск след изненадваща визита в Москва и така отговори на спекулациите за неговото местонахождение.

Три седмици след началото на руските удари представители на Съединените щати и Русия постигнаха договореност за избягване на инциденти между самолетите на двете страни, извършващи бойни полети над Сирия. Установена е специална линия за комуникация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна