Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд потвърди оправдателната присъда на Цветан Цветанов за длъжностно присвояване

Снимка: БГНЕС
Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда на Цветан Цветанов за длъжностно присвояване.  Съдиите потвърдиха решението на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд, които по-рано признаха, че Цветанов не е виновен за длъжностно присвояване и престъпление по служба. Решението не подлежи на обжалване и протест.

По това дело Цветанов беше обвинен, че от края на декември 2011 година до края на февруари 2012 година, в качеството си на министър на вътрешните работи, е присвоил 50 000 лева в полза на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Той е разрешил Тодоров да вземе тези пари – заплати, неползвана платена отпуска и обезщетение за пенсиониране за време, в което е разследван и задържан в Ловешкия арест.

Върховните съдии приемат за правилни изводите на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд за несъставомерност на повдигнатите на Цветан Цветанов обвинения. Според тях той не е нарушил действащото законодателство, оставяйки на поста му бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново и позволявайки му да напусне сам системата на МВР, получавайки съответното възнаграждение, въпреки че е бил обвиняем.

Според Закона за МВР образуването на наказателно производство и привличането на служител в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебните правоотношения на държавния служител в МВР. Противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност, са категорични върховните съдии.

Това е втората влязла в сила оправдателна присъда на Цветан Цветанов. Срещу него има още едно висящо дело, по което първо беше осъден на 4 години затвор, а после оправдан. Последната дума по него ще има Върховният касационен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна