Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво можем да очакваме от следващия премиер на Канада Джъстин Трюдо

Джъстин Трюдо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на седмицата Либералната партия на Канада спечели решително парламентарните избори в страната и сложи край на 9-годишното управление на консерваторите. Следващият премиер ще бъде харизматичният Джъстин Трюдо - син на покойния министър-председател Пиер Трюдо.

Либералите, спечелиха общо 184 места в долната камара на парламента. За тях са гласували близо 7 милиона канадци или почти 40% от гласоподавателите. С този резултат синът на Пиер Трюдо, считан за "бащата" на съвременна Канада, премина необходимата граница от 170 депутатски места за съставяне на правителство на мнозинството.

Консерваторите, оглавявани от досегашния министър-председател Стивън Харпър, който се надяваше на четвърти мандат, спечелиха 99 места в Камарата на общините с подкрепа от почти 32% от гласоподавателите.

Коя е по-голямата изненада на тези оспорвани избори - безапелационният избор на 43-годишния Трюдо или загубата на Харпър?

Официалните данни сочат, че не се отчитат особени колебания в твърдия електорат на консерваторите. На тези избори за тях са гласували едва 54 хиляди души по-малко в сравнение с 2011 година, което е спад от под 1%.

Третата сила в парламента – Новата демократическа партия – губи най-много на изборите. Близо 1 милион души от нейните последователи преминаха към лагера на либералите. Затова партията на Трюдо победи в Квебек, традиционна "крепост" на НДП.

Либералите обаче печелят повече от 4 милиона нови гласоподаватели, така че гласовете не идват само от социалдемократите. Статистиката сочи, че харизматичният Трюдо е привлякъл основно младите хора, които гласуват за първи път на тези избори, и новите канадци, придобили гражданство през последните години. В негова полза е и по-високата избирателна активност от 68.5 процента на този вот – близо със 7% повече в сравнение с 2011-та.

Кампанията на Трюдо се базираше на обещания за така желаната промяна във външната и икономическата политика на страната. В победната си реч Трюдо заяви:

Изгря слънце на нашата улица, слънце по пътя ни! Канадците из цялата ни велика страна изпратиха ясно послание: време е за промяна в тази страна, приятели, истинска промяна!

Трюдо заяви още в изборната нощ, че Канада се завръща на международната сцена. Вероятно това ще означава нов външнополитически курс на отваряне на страната към нови партньори. Като част от предизборните си обещания Трюдо се ангажира да сложи край на участието на Канада във въздушната кампания срещу „Ислямска държава“ – решение, което обяви още на първия ден след като спечели изборите.

Той обеща още да приеме по-голям брой сирийски бежанци и да подобри замразените отношения с Иран – външнополитически ход, който едва ли ще зарадва Съединените щати. Въпреки това либералите се ангажираха още с подобряване на икономическите и политическите отношения с Вашингтон, които бяха обтегнати заради спорен петролен проект на Канада, срещащ съпротивата на американски природозащитници.

Какво още можем да очакваме от Трюдо? Сред промените, които се закани да направи е намаляването на данъците за средната класа и увеличаването им за по-заможните. Обещания за по-решителни мерки срещу климатичните промени, след като през 2011 година Канада първа напусна протокола от Киото. Либералите обещаха още и легализирането на марихуаната в страната.

Интересен е въпросът на какво се дължи харизмата на Трюдо, снимки на когото обиколиха социалните медии ден след изборите.

Той ще бъде първият министър-председател, роден в Отава и първият премиер, син на бивш  премиер. Освен, че има зашеметяващ външен вид, Трюдо има диплома по литература и педагогика, работил е като учител по френски и математика, а по-късно следва „Екология и география“ в Монреал, като по това време започва и политическата му кариера. Участвал е в исторически сериал, в десетки социални и политически кампании, които му печелят известност. Небезизвестна е и победата му в боксов мач срещу сенатор от консерваторите преди три години с благотворителна цел, с който са набрани средства в размер на 230 000 долара за фондация за борба с рака.

Канада се подготвя за промяна на курса в управлението, което вече е в ръцете на млад и амбициозен либерал. Дали ще успее да изпълни всички свои обещания, събрани през трите години на обиколки и разговори с гласоподавателите, на които беше базирана цялата му предизборна кампания и което доведе до високата му популярност, предстои да видим.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна