Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шойбле: Управляващата коалиция в Германия е пред огромно изпитание през следващите месеци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле признава за „драматично положение“, в което е изпаднала управляващата ХДП заради кризата с бежанците и че тя е изправена пред най-голямото си изпитание. Същевременно на заседание на баварския ХСС по проблемите на местното самоуправление, лидерът Хорст Зеехофер призвана за притеснения относно бъдещето на коалицията заради ситуацията с бежанците и мигрантите.

Според информация на „Шпигел“ – на последното заседание на партийното ръководство, министър Шойбле е говорил за драматичното положение, в което се намират партийните членове и че ситуацията около бежанците се превръща в най-голямото и важно изпитание за единството на християндемократите. Отношението на съпартийците на Ангела Меркел към направените от нея заявления за прием на мигранти и бежанци никак не е единно и ако предложеният пакет от мерки от правителството не даде резултати в близките седмици и месеци, това ще увеличи пропастта между редовите християндемократи и партийното ръководство, е предупредил Шойбле.

Междувременно на заседание на коалиционния партньор от Бавария – ХСС по въпросите на местното самоуправление и политика, лидерът на партията Хорст Зеехофер е потвърдил притесненията си, че ако не бъде коригирана политиката спрямо бежанците - управляващата държавата коалиция е поставена пред огромно изпитание през следващите месеци.

Зеехофер е повторил настояването си за рязко ограничаване приема на мигранти и критиките си, които се споделят и от съпартиеца на канцлера – министър Шойбле, че политически Берлин достатъчно дълго подценяваше темата за „широко отворените врати“ за прием на всички, които се обявяват за бежанци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна