Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Право и справедливост" се връща на власт в Полша

| обновено на 26.10.15 в 08:41
Беата Шидло и Ярослав Качински
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ултраконсерваторите от партията "Право и справедливост" се завръщат на власт в Полша след убедителната си победа на днешните парламентарни избори, съобщи Ройтерс. Предварителните данни за резултатите им отреждат 39% от гласовете и абсолютно мнозинство в 460-членния Сейм, където "Право и справедливост" засега получава 242 места. Това й дава възможност да сформира самостоятелно правителство. То ще бъде оглавено от предварително излъчената като кандидатка на партията за премиерския пост Беата Шидло.

Очаква се новата власт във Варшава да заеме по-твърда позиция по бежанския проблем - становище, което допада на поддръжниците на партията победителка.

Управлявалата досега партия "Гражданска платформа" остава втора с 23% от гласовете. Доверието в нея бе подкопано след 8-годишно управление. Коментатори сочат като нейна грешка, че успешният й лидер и бивш премиер Доналд Туск беше изпратен да оглави Европейския съвет в Брюксел, а министър-председателският пост беше поверен на по-неопитната бивша парламентарна шефка Ева Копач.

Само още три други партии вероятно ще имат места в парламента - Полската селска партия на досегашния вицепремиер Януш Пехочински и две нови групи - дясната групировка "Кукиз-15" на рокмузиканта Павел Кукиз и партията "Новочесна" на икономиста Ришард Петру. За първи път нито една лява партия няма да получи представителство в парламента на Полша.

Рамо до рамо, Беата Шидло и Ярослав Качински, лидер на "Право и справедливост", приветстваха привържениците си след оповестяването на предварителните резултати и благодариха на гласоподавателите за подкрепата:

Избирателите ни показаха ясно какво очакват от нас, какво е най-важното за тях. Повярваха ни, дадоха за нас гласовете си. На всички вас - нашите овации. Благодарим ви много, че ни повярвахте, каза развълнувано бъдещата министър-председателка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна