Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нанта" – първото азиатско шоу, аплодирано на Бродуей, ще бъде показано в България

"Нанта" – първото азиатско шоу, аплодирано на Бродуей, ще бъде показано в България. Едноименната трупа ще го представи днес от 19.00 ч. в залата на хотел "Рейнбоу Плаза". Вечерта е с участието и на друга от най-известните съвременни артистични формации в Корея – Bulsechul. Входът е безплатен, съобщават организаторите от посолството на Република Корея в София, цитирани от БТА. 

"Нанта" e връхната точка на комична музикална невербална форма, извлечена от традиционното корейско инструментално изпълнение Samulnori. Нейн фон е кухнята, а главните герои са готвачи. В ръцете на изпълнителите кухненските прибори се превръщат в музикални инструменти. Те екзалтират публиката с акробатични готварски умения, изненадваща брачна церемония и предизвикателно приготвяне на корейски кнедли. 

От дебюта си през 1997 г. до днес "Нанта" продължава да е един от най-популярните шоупроекти в Корея, с най-голям брой зрители в историята на корейския театър. "Нанта" е и първото азиатско шоу, аплодирано на Бродуей. "Нанта" има представления 365 дни в годината, посетена е от 1 милион чуждестранни зрители в Корея, а по време на световното си турне в 51 страни, в 289 населени места, привлича повече от 2 милиона души. 

Bulsechul е музикална формация от седем традиционни струнни и духови инструмента – kayageum, geomungo tegeum, hegeum, adzheng, piri, барабан с форма на пясъчен часовник – janggu, и китара. Музиката, която създават, идва от най-древната религия на полуострова – шаманизма, и от корейския фолклор. Чрез предизвикателни импровизации на традиционните ритми и мелодии развива своя собствен музикален стил, с ново и съвременно звучене. В творчеството на групата елементите на традиция и модерност са идеално балансирани и интегрирани в друг вид красота, което провокира ново естетическо преживяване. Групата ще се представи още с танц от корейското нематериално културно наследство и танц с маски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна