Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Курортът Агия Напа в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи.

64-годишна жена почина от топлинен удар, а три пациентки, едната от които на 25 години, са хоспитализирани с тази диагноза в тежко състояние в областната болница в Никозия, съобщиха от Държавната организация за здравни услуги. В резултат на задържащите се екстремни температури през последните дни значително нараства броят на търсещите медицинска помощ със симптоми на топлинен удар и топлинно изтощение, казаха от здравните власти. Подобрява се състоянието на двамата национални гвардейци – на 17 и 18-годишна възраст, които колабираха след топлинен удар.

Заради силно натоварване на енергийната мрежа при масовата употреба на климатици електроенергийната компания призова гражданите да намалят потреблението на ток във вечерните часове, за да не се стига до прекъсването му.

За първи път в Кипър бе издаден жълт код за три поредни нощи – от събота до понеделник, за температури от 28 градуса. За същите три дни бе обявено предупреждение за 42 - 43 градуса.

Днес в сила е жълт код за температури до 41 градуса.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна