Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мантуа ще е културната столица на Италия през 2016-а година

Снимка: Уикипедия

Град Мантуа ще е столица на италианската култура през 2016-а година. Това реши специалната комисия към министерството на културата. Инициативата се реализира за първи път и е по европейския модел за културни столици на Европейския съюз.

Мантуа, област Ломбардия, е град-люлка на италианското Възраждане и е под закрилата на ЮНЕСКО, със завидно културно богатство, оставено от фамилията Гондзага. Разположен на река Минчо, с уникално създадените от нея през XII век от архитект Алберто Питентино езера като защитна форма за града, Мантуа изглежда като изникнал от водата.

Легендите за името му са две: от това на прорицателката Манто от древногръцката митология, описано от Вергилий в "Енеида", и от това на етруското божество Мант.

Мантуа е първата културна столица на Италия благодарение на новия закон, известен като “Арт бонус” в подкрепа на художественото и културно наследство.

Мантуа 2016 има на разположение 1 милион евро за реализирането на своите проекти за културна столица. В надпреварата за това градът надви девет конкуренти: Комо, Акуилея, Ерколано, Парма,Пиза, Пистоя, Сполето, Таранто и Терни. Те остават в състезанието за културна столица на Италия за 2017-а година. Победителят ще стане известен на 25-и януари догодина. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна