Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Глобализираният социализъм"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В студиото на „Хоризонт до обед“ изследователката Алена Аламгир – доктор по социология и Росица Генчева – историк, представиха оксфордското изследване „Глобализираният социализъм“. Проектът ще продължи три години, а обект на изследването са виетнамските работници в бивша Чехословакия и в България.
 

Алена Аламгир каза: Опитваме се да открием тези връзки, които съществуват между втория свят и третия свят, преди 1990 година. В случая с Чехословакия и Виетнам - няма никакви отношения между държавите до началото на петдесетте години, когато установяват дипломатически връзки. Първо започват връзки между студенти - студентски обмен и обменът на работници стъпва върху обмена на студенти.

Не можем директно да говорим за социалистическа експлоатация. Четири държави участват в тези обмени - СССР, ГДР, Чехословакия и България. Въпреки, че по договор виетнамските работници трябва да са заплатени по равно с чехословашките и с българските, се получава разлика на практика не в самото заплащане, а защото са поставени на ниско платени длъжности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна