Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарският съюз ще обсъжда параметрите на Националния рамков договор

Българският лекарски съюз ще проведе извънреден събор, на който ще бъдат обсъдени параметрите на Националния рамков договор за 2016 година. В проектодокумента е записано, че Здравната каса и Лекарският съюз договарят обемите, цените и методиките за остойностяване и купуване на видовете медицинска помощ. 
Делегатите на лекарския събор ще обсъдят болничната помощ в рамковия договор, съобразена с Наредбата за основен и допълнителен пакет. От лекарския съюз ще настояват за прецизиране кои дейности отиват от болничната в доболничната помощ. Според проекта здравната каса ще заплаща и догодина първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ, болничната и високоспециалзираната помощ по определените клинични пътеки и клинични процедури, както и комплексното диспансерно наблюдение.
От 280 лева до 1100 лева са глобите, предвидени в рамковия договор за догодина за отчитане на извършената медицинска дейност или услуги, които не са извършени, а са отразени. Глоби до 1800 лева са предвидени при установено заплащане или доплащане от пациенти на дейности, които се заплащат напълно от НЗОК, като при повторно нарушение ­се предвижда и прекратяване на договора с групови практики, медицински центрове и болнични заведения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна