Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Андреев: Това бяха най-контролираните избори

Снимка: БГНЕС

Журналистът Александър Андреев от Дойче веле коментира в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт", че тези местни избори според него са най-контролираните до момента:

Кампанията беше вяла, а гласуването повече от когато и да било - контролирано в смисъл, че на такива избори по места най-важното е кой държи и кой контролира ресурса…И една част от гласоподавателите, мислейки за портмонето си, за бъдещето си, за работата си, за децата си, гласуваха по съответния начин. Това е тъжното…Конформистки или контролиран вот - става дума за едно и също.

Не мисля, че може да се говори за пробив в демократичния модел, просто предизборната подготовка на ГЕРБ беше такава, че да се оптимизира този сравнително малък брой гласове в максимално представителство на местно равнище и максимална концентрация на кметски постове.../.../ За мен един от централните въпроси е накъде се е отправил Бойко Борисов след тази изборна победа.

По думите на Андреев, проевропейската ориентация на ГЕРБ е сред малкото добри неща, случили се на тези избори:

Европа се цепи по шевовете…/…/ Натискът на десни популистки партии върху управляващите в много европейски държави може да доведе до разцепването, до разпадането на Европейския съюз и на този фон България, поне от птичи поглед изглежда една стабилна, проевропейски ориентирана държава.

Целия разговор с Александър Андреев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна