Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов разпореди да бъдат наказани служителите на МВР, участвали в блокади на пътища

Социалните придобивки на полицаите остават, наказват протестиращите

Снимка: БГНЕС


Премиерът Бойко Борисов разпореди на главния секретар на МВР да бъдат наказани служителите, които в знак на протест от снощи масово участват в блокади на пътища:  

Крайно недопустимо е униформени служители, без разрешение, да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно. Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави.

След срещата на Борисов с вицепремиера Румяна Бъчварова и финасовия министър  Владислав Горанов за орязаните придобивки в сектор "Сигурност", стана ясно, че премиерът  ще направи частичен компромис. На сегашните служители няма да се намаляват заплатите при пенсиониране. 10 заплати обезщетение обаче ще взимат новопостъпващите. Предстои обаче прекатегоризиране в силовия сектор, няма отстъпление и за намерението отпуските да бъдат намалени. Цветелина Стоянова обобщава заявеното:


Главният секретар на МВР Георги Костов обяви след среща с премиера, че служителите на МВР, които снощи блокираха пътища, ще бъдат наказани. Няма да се отнемат никакви социални придобивки на служителите, е решено на среща тази сутрин при премиера, обяви Костов:

Социалните придобивки, които имат колегите, категорично остават, ограничаването на размера на обезщетение, което предлага МС касае хората, които ще дойдат тепърва в нашите редици.

Порционът няма да бъде намаляван и остава 120 лева, каза още Костов.

Единственият текст от първоначалните предложения на Горанов, който ще важи и за сегашните полицаи, е премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата.

Премиерът Бойко Борисов, крайно недоволен от поведението на МВР служителите, остро ги разкритикува пред останалите членове на кабинета:

По думите на премиера, всеки, който си позволява да прави незаконни протести ще попадне под ударите на закона. Той обясни, че реформата в сектор "Сигурност" цели да разграничи служителите, които изпълняват оперативна дейност от администрацията:

Разграничаваме служителите в МВР, пожарната, армията на първа и трета и категория. Каква е разликата, да ги питам, на администрацията в МВР и армията от тази в Министерски съвет, на здравеопазването или който и да е друг? Не виждам никаква разлика. Ние искаме тези, които носят в студа и жегата, на границата, влизат в пожарите, да са първа категория и да се ползват с привилегии. Обществото ще толерира и одобри това.

Премиерът допълни, че тази информация ще бъде съобщена на синдикатите: Оттам нататък да правят каквото знаят, но те ме познават добре и знаят, че това е последният им шанс да говорят на разбран език с мен.

Със сигурност парите за храна в МВР, по 120 лева на месец, няма да се намаляват, декларира Борисов, но за намаляване на отпуските няма да отстъпи с аргумента, че има служители с натрупани по 400 дни неползван отпуск.

И не ги ползват, за да чакат накрая да им ги платим, а за това, което работят, ние им плащаме за допълнителен труд. И заради такива тарикати отпуските стават 20 работни дни като към днешна дата тези, които са, заварените, ще си ги вземат, няма да се губят.


За позицията на ДПС и БСП, които критикуваха решението на правителството, Борисов казва, че не им отива да говорят за пари в МВР:

Тук има правен абсурд, нарушение на всички закони. Те приеха 200 милиона, без никакво обезпечение в предишния си мандат, да увеличат заплатите. Така че най-малко бих чул съвета им. Но понеже полицаите, пожарникарите и съдебната охрана са доста мили хора, не само на мен и правителството, но еднакви мили са ни и доктори, инженери, учители и да не пропуснем някой друг, само за ваша информация. Новите пари за тази година, които даваме на МВР 180 милиона са два пъти повече от целия бюджет за култура, два пъти повече, отколкото за спорта в България за тази година.

Премиерът отбелязва пред министрите, че за него не е проблем да не е премиер, но, по думите му, ще дойде някой като Орешарски, ще даде на полицаите 500 милиона лева, но след 2 години тая държава няма да има какво да яде.

Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лева гаранция е превенцията срещу наскоро бития полицай. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна