Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Какво стимулираме с 20-те заплати при напускане на системата на сигурността

Снимка: БГНЕС

Като "много добър" определи диалога си със Синдиката на служителите в затворите министърът на правосъдието Христо Иванов. Той изрази надежда, че след като бъде уреден спорът около социалните придобивки, този диалог ще продължи и открои eдна основна разлика между полицаи и надзиратели:

Заедно, в диалог с техните представители бяха направени болезнени съкращения в системата на ГДИН. Това са хора, с които, така да се каже, заедно сме изяли и солта и сме си отнесли пръчките. Сега от тях се иска да си платят, знаете старата поговорка.

Иванов коментира, че затова приема с разбиране, че въпреки добрия диалог надзирателите са на улицата заедно с полицаите. Очаква обаче, когато бюджетът, чрез който финансовият министър реши да реформира системите за сигурност, влезе в парламента, да бъде оценено различното ниво на преговори. 

За 20-те заплати при напускане на системата на сигурността позицията на правосъдния министър е, че тази социална придобивка трябва да бъде преосмислена:

Какво стимулираме? Дълго оставане на работното място или качеството на работата? 

Дали това да се отнася и до магистратите, които също си тръгват от системата с по 20 заплати, Иванов отказа да коментира “на парче”.

Направи го председателят на ВАС Георги Колев, който беше твърдо против пипането на магистратските екстри, но против и за тези на полицаи, надзиратели и военни:

Знаете ли колко личен състав на служители от МВР? Около 46-47 хиляди и малко отгоре. Хиляди. Всички магистрати в България са малко повече от 4100 човека. Разликата е много сериозна.

Правосъдният министър коментира и думите на премиера от вчера, когато той прати полицаите да протестират срещу съда, освободил срещу парична гаранция от 500 лева таксиметровия шофьор, посегнал на техен колега, отправяйки пореден призив:

На заседание на МС не бива да се правят такива коментари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна