Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите подкрепи исканията на полицаите, но изрази неодобрение към действията им

С отворено писмо Съюзът на съдиите в България изрази неодобрението си по повод нарушаването на обществения ред и създаването на трудности за гражданите от страна на хора, които имат професионалното задължение да опазват този ред и да защитават гражданите. 

През последните дни българското общество става свидетел на поредните опити за противопоставяне и настройване на едни професионални групи срещу други на полицаи срещу съдии. И това се провокира не от друг, а от правителството, пише в писмото, изпратено до БТА.

Съдийската организация споделя възмущението на полицаите от скрития и лишен от какъвто и да било диалог начин, по който се посяга на техните права чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет. 

Тревожно е, че от страна на Министерството на финансите се внасят законодателни предложения, които сочат пълна липса на стратегическо мислене и държавническа отговорност точно относно тези сектори, за които правителството декларира намерение за провеждане на реформи МВР и съдебната власт. Поведението на изпълнителната власт води до изостряне на противопоставянето в обществото и рискува да компрометира реформата на съдебната система и защитата на обществения ред, пишат съдиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени