Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските служби за сигурност препоръчаха спиране на полетите от и до Египет

| обновено на 06.11.15 в 16:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС
 Руският президент Владимир Путин нареди спиране на полетите до Египет до изясняване причините с катастрофата на руски самолет на Синайския полуостров.  Путин нареди на правителството да изработи механизъм за прекратяване на полетите и връщането на руските граждани у дома, след като директорът на федералната служба за сигурност Александър Бортников препоръча:

Докато не установим причините за случилото се, смятаме за целесъобразно да се спрат полетите на руската авиация до Египет. Смятаме също, че е необходимо активно да се взаимодейства с египетските власти по разследването на катастрофата.
 
 Кремъл настоя прекратяването на полетите да не се смята за потвърждение на версията за терористичен атентат. Министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков отчете последните резултати от работата на руските експерти на мястото на катастрофата.
 
Взети са необходимите проби от всички елементи, където може да има следи от експлозив. Всички проби са доставени в Москва и подробно се изследват.

По официални данни около 45 хиляди руснаци в момента почиват в Египет. Египетската армия е изпратила специални части на летището  в Шарм-ел-Шейх, където чуждестранни туристи все още чакат, след като почти всички полети от и за египетския курорт бяха отменени. Репортер на агенция Ройтерс съобщи, че на летището са пристигнали няколко автомобила с военни. Според местните сили за сигурност целта е да се подсили охраната на аеропорта.

Британските власти продължават с опитите да приберат своите туристи от Шарм-ел-Шейх. Говорител на премиера Дейвид Камерън окачестви сиутацията в египетския курорт като "трудна и бързо променяща се". От планираните 29 полета днес, само един самолет на авиокомпания "Изи джет" със 165 британски туристи на борда излетя от Шарм-ел-Шейх. Египетските власти поясниха, че разрешение има за общо 8 полета.

Египетският министър на авиацията Хосан Камал отново коментира  лансираната от Великобритания версия, че катастрофиралият руски самолет е свален от бомба:

Сформирана е комисия, която води разследването. Само тази комисия може да представя доклади или да изнася съобщения до медиите във връзка с този инцидент. Към този момент няма никакви индикации, че е имало нещо като бомба или експлозия на този самолет.
 

В същото време холандската авиокомпания KLM, която спря полетите си до Шарм-ел-Шейх, нареди на пътниците от полет Кайро - Амстердам да се качат на самолета само с ръчен багаж. Като причина за решението бяха посочени съображения за сигурността.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна