Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската опера днес

БНР Новини
Хорът на Държавна опера - Пловдив, може да чуете в представлението VIVA L’OPERA: най-известните оперни хорове на 13 ноември

„За да да влезе нова млада публика трябва да сменим естетиката и стила” - споделя доц. Нина Найденова, директор на Пловдивската опера. Още от назначаването си преди три години приоритет за режисьорката са младите хора - както в залата, така и на сцената. В резултат се получи много добър екип от приятели, който работи с удоволствие и заразява с ентусиазма си публиката. Появиха се и много необичайни форми и места за музициране. „Излязохме на улицата, за да се доближим до модерното мислене на младия човек. Часове след представлението продължаваме да си говорим и да контактуваме...” - споделя режисьорката и държи непременно да отбележи огромната помощ чрез музикантския потенциал на оркестрантите и хористите.

В предаването ще звучат документални откъси от спектакли от изминалия и от този сезон на оперите „Макбет” от Верди, „Любовен еликсир” от Доницети, „Селска чест” от Маскани, „Палячи” от Леонкавало, „Бохеми” от Пучини със солисти - Таня Иванова, Марк Фаулър, Петър Данаилов, Венцеслав Анастасов, Мариана Панова, Стоян Даскалов, Светлана Иванова и други.
Гости в предаването ще бъдат и двама от солистите - сопраното Таня Иванова (Лейди Макбет и Сантуца) и Петър Данаилов (Макбет, Белкоре, Алфио и Силвио).

събота, 7 ноември, от 20.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна