Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За богатствата на Столична библиотека

Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека
Снимка: Божидар Любенов

Все по-често посещаваме интересни музейни изяви. Вниманието ни привличат оригинални предмети, принадлежали на хора, живели преди десетки и стотици години. И все по-често търсим отговор на въпроса за новата роля на музея в общественото  пространство… Но и все още пропускаме да отдадем дължимото уважение на една друга институция, която макар и с различна по своя характер дейност, е много близка по дух и цели до същинския музей – библиотеката! Книжовното ѝ богатство е част от културното наследство на всяка нация. Съхранявайки стотици книги, тя пази за поколенията традициите и опита на предшествениците, тя е паметта на един народ!

Една от най-богатите библиотеки у нас – Столична библиотека - отбеляза своя 87 рожден ден на 4 ноември. По този повод на многобройната публика беше представена и книгата „Адрес: Столична библиотека“. Съставители на тази „книга за историята на Столичната библиотека, за улиците и площадите на София“, са Ана Анастасова, Даниела Ветовска, Илонка Донева и София Трифонова.

Ето и малко история. …Столичен общински вестник от 13 август 1929 година, съобщава на читателите си за създаването на музей с библиотека и архив. Разбира се, трудностите не са малко, особено в търсенето на помещения. Доста места са пребродили музеят, библиотеката и архивът. През 1941 г. Столична община отпуска сграда за Градска библиотека, музей, архив и галерия на пл. "Бански" № 3. След извършено преустройство и обзавеждане, на 1 декември 1941 г., кметът инж. Иван Иванов открива новата сграда на Столичната градска библиотека и музей… Това можем да прочетем в предговора, написан от Елинка Бояджиева, редактор на книгата „Адрес: Столична библиотека“.

За богатствата на „градската“ библиотека на София и за нейната дейност като културно средище, разказва Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека – нашият гост в това предаване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна