Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Полицията трябва да протестира без оръжие и униформа

Когато става дума за протест на силови структури, той трябва да се случва по определени правила. Не бива да забравяме, че полицията е въоръжена професионална общност. За да протестира, тя не трябва да е въоръжена и в униформа - това мнение изказа в предаването "Нещо повече" политологът Огнян Минчев. По думите му настоящата форма на полицейския протест генерира определени тревоги. Той попита какво се случва, когато полицията надхвърля рамките на чисто синдикалния протест?

Не смятам, че сме на прага на авторитарен режим, но се случват нередни неща. В България службите за сигурност са свръхинфилтрирани с представители на задкулисни корпоративни общности. По времето на Орешарски ДПС постави на доста позиции хора, които са там с цел да изпълняват корпоративна воля, а не волята на обществото... Ако в днешните служби за сигурност не можем да поставим ясна граница между държавна институция и корпоративен интерес, то тогава тези протести могат да обслужват всякакви цели.

Запитан дали очаква промени в правителството, Огнян Минчев каза:

Не мисля, че можем да говорим за промени в кабинета, освен ако стоящите зад сцената не пожелаят да използват този синдикален протест за изостряне на отношенията между обществото и държавата. Говоря за хора, които притежават реалната власт в страната.

Цялото интервю с Огнян Минчев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна