Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Станимир Хасърджиев: Мнението на пациента ще има все по-голямо значение

Снимка: Светла Милчева

Категоричен е д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и представител за България на Европейската медицинска асоциация. Като важна стъпка напред в здравната реформа той определи подготвяната Наредба за удовлетвореността на пациентите от медицинските услуги закупувани от НЗОК.
Държавата трябва да поеме своя финансов ангажимент към българския пациент, така както е във всички страни. Европейската банка казва, че в България се харчат над 7 млд. годишно за здраве, от държавата идват около 3.5 млд., още толкова идват от джоба на осигурените българи! Това не е справедливо. Държавата трябва да стане коректна към пациентите, поне към онези, към които е поела ангажимент – пенсионери, деца, държавни служители и т.н. – е мнението на д-р Хасърджиев, който смята, че допълнителното здравно осигуряване ще „обере този луфт на несправедливост“, въпреки, че все още има доста неясноти какво точно ще съдържа този допълнителен здравен пакет. Според председателя на Националната пациентска организация, че не е справедливо на този етап вдигане на здравната вноска, въпреки, че ниската здравна вноска е причина за доплащането в болниците.
Д-р Станимир Хасърджиев посъветва неосигурените българи да се възползват от гратисния период до края на декември, когато ще трябва да платят само за три години назад, за да влязат отново в здравната система. След началото на 2016 година парите ще са много повече.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени