Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лъчезар Филипов: Не можем да очакваме, че извънземните ще пожелаят да контактуват с нас, докато не променим манталитета си на расисти спрямо себе си

Снимка: Венета Николова

Наскоро в София се проведе Единадесетата научна конференция „Космос, екология, сигурност“, организирана от Института за космически изследвания и технологии при БАН. В конференцията участваха видни учени, които се занимават с космически изследвания и наличие на извънземен живот. Повечето от нашите слушатели вече знаят, че по време на нейната работа са били показани кадри на мумия на същество, за което учените твърдят, че е извънземно. Това беше само поводът да поканим в студиото проф. Лъчезар Филипов от Института – нещо, което отдавна планирахме да направим. Неотдавна проф. Филипов получи и наградата „Следовник на народните будители“, която се връчва от Съюза на народните читалища.
Разговорът в студиото очаквано се завъртя около наличието на други форми на живот, освен нашата. Един от големите проблеми на това, че още нямаме истински контакт с извънземни представители или, ако има, те са само спорадични, е това че ние сме тръгнали в грешна посока в нашето обществено развитие. Превърнахме се в меркантилна цивилизация, цивилизация, в която независимо че се бием в гърдите, че сме толерантни, всъщност дълбоко в същността си сме още расисти. Религията също доста се е постарала да създаде чувството за геоцентризъм у хората – независимо, че ние знаем, че Земята се върти около Слънцето, живеем с убеждението, че ние сме центърът на вселената. Считаме другите видове – животни, насекоми, растения – за по-нисши от нас. Позволяваме си да консумираме природата, вместо да живеем с нея.
Ако това нещо не бъде осъзнато, скоро няма да имаме истински контакт с извънземните. Спорадичните контакти, които сме имали досега, са били използвани за канибализъм така да се каже – ние, човеците, сме вземали знания от извънземните, за да можем по-успешно да се избиваме помежду си. Винаги съм казвал и повтарям: агресията е характерна за същества с комплекс за малоценност. Ние, човеците, за съжаление все още сме такива. Ние не вземаме положителното от природата, което е около нас, а очакваме контакт с извънземните. Не може една цивилизация, която пътува спокойно във Вселената, която е решила проблемите на екологията и енергетиката, да издевателства върху една току-що развиваща се цивилизация като нашата. Извънземните в никакъв случай не са заплаха за нас, ние просто още не сме дорасли да осъществим такъв контакт. Всъщност ние вече контактуваме с тях, те са около нас. Просто са ни необходими още 10 – 15 години, за да можем да възприемем този контакт.
– смята проф. Лъчезар Филипов. Какво още сподели проф. Филипов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени